Won't downshift into 1st at stoplights - PerformanceTrucks.net Forums



Won't downshift into 1st at stoplights

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-23-2010, 10:24 AM   #1
TECH Veteran
Thread Starter
iTrader: (24)
 
RandomHero's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Austin,TX Name:Mark
Posts: 4,787
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Won't downshift into 1st at stoplights

I have a bit of an interesting transmission issue. I was driving home from the gym the other day and noticed my truck wouldn't downshift into first after stopping at a light. I can manually select it and it will go into first fine, but it won't do it with the column in 4th or 3rd.

I pulled the pan and there was absolutely no shaving in it, and the fluid still looked pretty good.
RandomHero is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2010, 11:34 AM   #2
2nd fastest 5.3 ECSB
iTrader: (14)
 
trever1t's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: NorCal
Posts: 26,691
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

weird. Hopefully one of the transmission guru's will chime in.
trever1t is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2010, 12:16 PM   #3
TECH Apprentice
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Riverside Ca
Posts: 375
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I have a delayed downshift into first @ a stop. Feels like a bang after I stop. No idea.
stevenc is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2010, 12:21 PM   #4
TECH Veteran
Thread Starter
iTrader: (24)
 
RandomHero's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Austin,TX Name:Mark
Posts: 4,787
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Mine isn't a bang at all, it just doesn't shift into 1st 3/4 times now. There's no unusual noises. I was hoping maybe it's just a dirty MAF sensor as I've heard those have been known to cause issues, but I'm not getting my hopes up just yet. I may pull the tranny and have my builder just refresh it and pull my ss3600 while I'm at it. I think I'm ready to get out of the game for a while until I have a steady income to support it.
RandomHero is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2010, 12:24 PM   #5
TECH Addict
iTrader: (14)
 
Coban's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: League City, TX
Posts: 2,130
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by RandomHero View Post
I think I'm ready to get out of the game for a while until I have a steady income to support it.
Smartest/Hardest thing to do.
Coban is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2010, 01:27 PM   #6
TECH Fanatic
iTrader: (10)
 
built408's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Fort Worth Texas
Posts: 1,758
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

mods to the truck?
built408 is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2010, 07:40 PM   #7
TECH Veteran
Thread Starter
iTrader: (24)
 
RandomHero's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Austin,TX Name:Mark
Posts: 4,787
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

It has an ss3600 converter, 224/224 on 112 lsa cam. Built 4l60e with the vacuum mod an a 150 shot of nitrous. It doesn't slip at all on wot runs with the nitrous either.
RandomHero is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2010, 09:15 AM   #8
TECH Fanatic
iTrader: (10)
 
built408's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Fort Worth Texas
Posts: 1,758
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Have you checked over the tune?
built408 is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2010, 12:23 PM   #9
TECH Veteran
Thread Starter
iTrader: (24)
 
RandomHero's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Austin,TX Name:Mark
Posts: 4,787
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by built408 View Post
Have you checked over the tune?
I haven't. It hasn't changed in over a year though.

As a new update: I now do not have 4th gear. 3rd will lock up fine but it won't go into 4th unless I completely let off the gas and even then it will immediately shift back into 3rd when I give it any throttle.

Also Like I said, I cab manually put it in 1st and it goes into 1st fine.

I do have efi live so if anyone has any recommendations on what to scan for I would appreciate it.
RandomHero is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2010, 12:25 PM   #10
Wearin' da big hat
iTrader: (10)
 
00ChevyScott's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Over There
Posts: 10,241
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

have you tried reflashing your current tune into the truck?
00ChevyScott is offline   Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New CK1500 owner......needs help already! dsbodley New Members 1 11-14-2015 09:46 PM
6l80E 3200 stall wickedRCSB GM Parts Classifieds 2 10-30-2015 09:45 PM
Used STS Turbo Kit nabozny21 FORCED INDUCTION 6 10-17-2015 07:47 PM
How much boost would you run? old motorhead FORCED INDUCTION 3 09-29-2015 08:22 PM
Is this possible? My luck I'm assuming trxmxzx GM Drivetrain & Suspension 8 09-29-2015 07:42 AM


Tags
1st, c4, cummins, delayed, dodge, downshift, gmc, motorcycle, shift, sierra, ss, stop, trailblazer, trans, wont

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 12:50 PM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
What's your question?
Send