Speedo and Gear indicator not working after 4l80e Swap - PerformanceTrucks.net Forums

Go Back  PerformanceTrucks.net Forums > GENERAL MOTORS SPECIFIC FORUMS > Tuning, Diagnostics, Electronics, and Wiring
Speedo and Gear indicator not working after 4l80e Swap >

Speedo and Gear indicator not working after 4l80e Swap

Tuning, Diagnostics, Electronics, and Wiring HP Tuners | EFILive | Hand Held Programmers | Stand Alone PCM's | Electronics | Wiring Diagrams

Speedo and Gear indicator not working after 4l80e Swap

Reply

Old 10-15-2011, 09:39 PM
  #1  
Launching!
Thread Starter
iTrader: (20)
 
Join Date: Oct 2009
Location: Chattanooga, TN
Posts: 269
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Speedo and Gear indicator not working after 4l80e Swap

Just completed a 4l80e swap in and 08 Silverado got the TCM reflashed. The issue is the speedometer is not making and every other gear indicator shows the line under it...I only get the line under R,D,2 the others dont show the line.
guero68 is offline  
Reply With Quote
Old 10-17-2011, 07:00 PM
  #2  
Launching!
Thread Starter
iTrader: (20)
 
Join Date: Oct 2009
Location: Chattanooga, TN
Posts: 269
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Update..I got the gear indicator to work. When I depinned the TCM connector I had a wire not seated all the way in and another misaligned into another pin position. But i am still having issues with the speedo. The speedo doesnt move I pluged in the PLX OBD scanner and it is showing 158mph when in any gear, moving or not. Do you all think i have a bad speed sensor I am not getting any codes.
guero68 is offline  
Reply With Quote
Old 10-17-2011, 08:42 PM
  #3  
TECH Junkie
iTrader: (10)
 
charcold-bowtie's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Midland Texas
Posts: 3,198
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

You could swap it out with the other speed sensor thats in the 80. Are you sure you pinned the pcm in the write pins, and stuck them in all the way? 158 is just defaulted cause its not working, the IAT sensor does that if not plugged in as well, IIRC it goes to 212 *
charcold-bowtie is offline  
Reply With Quote
Old 10-18-2011, 07:32 AM
  #4  
Launching!
Thread Starter
iTrader: (20)
 
Join Date: Oct 2009
Location: Chattanooga, TN
Posts: 269
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Well I ordered 2 new sensors and I am going to recheck the wiring later today.
guero68 is offline  
Reply With Quote
Old 10-19-2011, 05:10 PM
  #5  
Launching!
Thread Starter
iTrader: (20)
 
Join Date: Oct 2009
Location: Chattanooga, TN
Posts: 269
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I replaced both speed sensors...rechecked the wiring the pin outs all seem to be good and in the right place and I still have no speedo. It has to be something small but I am not seeing it....
guero68 is offline  
Reply With Quote
Old 10-19-2011, 05:20 PM
  #6  
Launching!
Thread Starter
iTrader: (20)
 
Join Date: Oct 2009
Location: Chattanooga, TN
Posts: 269
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Well i found the problem its with the tune..I plugged in my 4l60e tcm and the speedo works I plug in the reflashed TCM with a 4l80e tune and the speedo goes out...
guero68 is offline  
Reply With Quote
Old 11-06-2011, 03:01 PM
  #7  
TECH Fanatic
iTrader: (14)
 
Join Date: Jul 2008
Location: flemington nj
Posts: 1,104
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

what was the verdict with this? ive got the same problem with my truck. my converter is locking up on the highway. didnt think it would if it didnt know how fast it was going
schino is offline  
Reply With Quote
Old 10-09-2014, 07:51 PM
  #8  
Teching In
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default 4l80

Hello friend. I just swapped the 4l60 to the 80. Sent the computer out for segment swap. Repinned accordingly. No speedo and vss code. Can u help?
ss84carlo is offline  
Reply With Quote
Reply
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Jakejack
GM Drivetrain & Suspension
1
10-23-2015 12:33 AM
Ketis
Trucks and SUV Classifieds
6
07-23-2015 12:37 PM
alex226
GM Drivetrain & Suspension
9
07-16-2015 10:55 AM
lxcoupe
GM Drivetrain & Suspension
17
07-14-2015 10:14 PM
NuckenFuts
FORCED INDUCTION
32
07-09-2015 08:45 AM


Thread Tools
Search this Thread
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: